Vítejte na webu Toxicology - Prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc
Přihlásit se nebo Registrovat Domů  ·  Prof. Patočka  ·  Student ART  ·  Student RA  ·  Student KRT  ·  Doktorand  ·  Fórum  

  Moduly
· Domů
· Archív článků
· Doporučit nás
· Články na internetu
· Fotogalerie
· Poslat článek
· Průzkumy
· Připomínky
· Soubory
· Soukromé zprávy
· Statistiky
· Témata
· Top 10
· Váš účet
· Verze pro PDA
· Vyhledávání

  Skupiny uživatelů
· Prof. Patočka
· Student ART
· Student RA
· Student KRT
· Doktorand

  Kdo je online
V tuto chvíli je 4194 návštěvník(ů) a 0 uživatel(ů) online.

Jste anonymní uživatel. Můžete se zdarma zaregistrovat zde


  Články vlastní: Palmový olej a chlorpropanoly
Publikováno: Sobota, 24.02. 2018 - 10:17:45 Od: Prof. Patocka
prof Patočka

Palmový olej a chlorpropanoly

Jiří Patočka

     Palma olejná (Elaeis guineensis) je tropický strom z čeledi arekovitých.  Z oplodí této palmy se získává palmový olej, který se používá v potravinářství,  k výrobě biopaliva, kosmetických přípravků a pracích prášků. Z jedné vzrostlé palmy se ročně sklízí 5–10 plodenství. Kromě oleje poskytuje olejná palma sladkou mízu, používanou k výrobě vína, cukru nebo octa. Listy se využívají k výrobě pleteného zboží a dřevo  se používá jako stavební materiál.



     Je to úžasný strom, poskytující velké množství užitečných produktů. Když se k tomu ještě přičte fakt, že palma rychle roste, nepotřebuje téměř žádnou péči a neustále plodí, není divu, že její umělé založené plantáže rostou jako houby po dešti  A vytlačují původní rozmanité ekosystémy. Na Borneu kvůli palmě olejné zmizely dvě pětiny původního pralesa, úchvatného ekosystému s nepřeberným množstvím rostlin a živočichů, který fungoval sto miliónů let.
     Protože palmový olej má vysoký obsah nasycených mastných kyselin, byly vysloveny obavy ohledně jeho nutričních vlastností (Mancini et al., 2015). Obavy plynuly ze zjištění, že konzumace palmového oleje vede ke zvýšení krevního cholesterolu a LDL (Sun et al., 2015). Výzkumy však ukazují, že používání palmového oleje nepředstavuje pro naše zdraví tak velký problém, jak se předpokládalo. Jeho hlavním "problémem"  je spíše nízká cena, která jej předurčuje jako surovinu do mnoha potravin na našem trhu. Podle informací MZe se do ČR dováží asi 16 tisíc tun palmového oleje ročně, ale není započítán ten, který byl již použitý do dovážených potravin.
     Nedávno se Evropský úřad pro bezpečnost potravin vyjádřil k možným zdravotním rizikům palmového oleje v tom smyslu, že jeho zdravotní rizika nepředsrtavují ani tak nasycené mastné kyseliny,  jako  chlorpropanoly (Leigh a MacMahon, 2017). Tyto kontaminanty potravin vznikají při tepelné úpravě olejů (Tiong et al., 2018) i dalších potravinářských surovin a jsou předmětem diskusí o jejich škodlivosti pro lidské zdraví  (Patočka et al., 2012). Bylo prokázáno, že u laboratorních zvířat způsobují rakovinu (Lee et al., 2017). Nález potenciálně karcinogenních chlorpropanolů v palmovém oleji je nezpochybnitelný, ale stejně tak byly chlorpropanoly  nalezeny ve stejných koncentracích i v dalších rostlinných olejích (arašídy, kukuřice, slunečnice), které jsou běžně v prodeji (Graziani et al., 2017).
Literatura
Graziani G, Gaspari A, Chianese D, Conte L, Ritieni A. Direct determination of 3-chloropropanol esters in edible vegetable oils using high resolution mass spectrometry (HRMS-Orbitrap). Food Addit Contam Part A Chem Anal Control Expo Risk Assess. 2017; 34(11): 1893-1903.
Lee BS, Park SJ, Kim YB, Han JS, Jeong EJ, Son HY, Moon KS. Twenty-six-week oral carcinogenicity study of 3-monochloropropane-1,2-diol in CB6F1-rasH2 transgenic mice. Arch Toxicol. 2017; 91(1): 453-464.
Leigh J, MacMahon S. Occurrence of 3-monochloropropanediol esters and glycidyl esters in commercial infant formulas in the United States. Food Addit Contam Part A Chem Anal Control Expo Risk Assess. 2017; 34(3): 356-370.
Mancini A, Imperlini E, Nigro E, Montagnese C, Daniele A, Orrù S, Buono P. Biological and Nutritional Properties of Palm Oil and Palmitic Acid: Effects on Health. Molecules. 2015; 20(9): 17339-17361.
Patočka J, Andělová Š, Bakhshi M, Brulík P, Dalihodová A, Holinková P, Hrdina J, Josková J, Jozová L, Kissová P, Kluiberová M, Lichtenbergová I, Litvanová M, Kutoma Lubasi S,  Manová M, Maxová M, Nawa Mubiana,  Novák A, Nováková A, Podlenová K, Růžičková  L, Svátková L, Turečková M, Vinklerová  L, Vlášková A, Zajíc O. Zdravotní rizika chlorpropanolů v potravinách. Kontakt 2012; 8(2): 185-199.
Sun Y, Neelakantan N, Wu Y, Lote-Oke R, Pan A, van Dam RM. Palm Oil Consumption Increases LDL Cholesterol Compared with Vegetable Oils Low in Saturated Fat in a Meta-Analysis of Clinical Trials. J Nutr. 2015; 145(7): 1549-1558.
Tiong SH, Saparin N, Teh HF, Ng TLM, Md Zain MZB, Neoh BK, Md Noor A, Tan CP,  Lai OM, Appleton DR. Natural Organochlorines as Precursors of 3-Monochloropropanediol Esters in Vegetable Oils. J Agric Food Chem. 2018; 66(4): 999-1007
 
 
  Přihlásit se
Přezdívka

Heslo

Ještě nemáte svůj účet? Můžete si jej vytvořit zde. Jako registrovaný uživatel získáte řadu výhod. Budete moct upravit vzhled tohoto webu, nastavit zobrazení komentářů, posílat komentáře, posílat zprávy ostatním uživatelům a řadu dalších.

  Související odkazy
· Více o tématu prof Patočka
· Další články od autora Prof. Patocka


Nejčtenější článek na téma prof Patočka:
Kyselina fytová a naše zdraví


  Hodnocení článku
Průměrné hodnocení: 5
Účastníků: 11

Výborný

Zvolte počet hvězdiček:

Výborný
Velmi dobré
Dobré
Povedený
Špatné


  Možnosti

 Vytisknout článek Vytisknout článek

 Poslat článek Poslat článek

Související témata

prof Patočka





Odebírat naše zprávy můžete pomocí souboru backend.php nebo ultramode.txt.
Powered by Copyright © UNITED-NUKE, modified by Prof. Patočka. Všechna práva vyhrazena.
Čas potřebný ke zpracování stránky: 0.07 sekund

Hosting: SpeedWeb.cz

Administrace