Vítejte na webu Toxicology - Prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc
Přihlásit se nebo Registrovat Domů  ·  Prof. Patočka  ·  Student ART  ·  Student RA  ·  Student KRT  ·  Doktorand  ·  Fórum  

  Moduly
· Domů
· Archív článků
· Doporučit nás
· Články na internetu
· Fotogalerie
· Poslat článek
· Průzkumy
· Připomínky
· Soubory
· Soukromé zprávy
· Statistiky
· Témata
· Top 10
· Váš účet
· Verze pro PDA
· Vyhledávání

  Skupiny uživatelů
· Prof. Patočka
· Student ART
· Student RA
· Student KRT
· Doktorand

  Kdo je online
V tuto chvíli je 3814 návštěvník(ů) a 0 uživatel(ů) online.

Jste anonymní uživatel. Můžete se zdarma zaregistrovat zde


  Články vlastní: Bioaktivní látky houby hnojníku třpytivého
Publikováno: Čtvrtek, 19.10. 2017 - 21:01:01 Od: Prof. Patocka
prof Patočka

Bioaktivní látky houby hnojníku třpytivého

Jiří Patočka,  Zdeňka Navrátilová, Josef Frynta

     Houby jsou ceněny po celém světě pro svoji nutriční hodnotu a léčivé vlastnosti. Mají nízký obsah tuku, vysoký obsah bílkovin a vitaminů, obsahují množství minerálů a stopových prvků, a zanedbatelný není ani vysoký obsah vlákniny. Houby jsou ale také producenty mnoha bioaktivních molekul a cenných enzymů s různými terapeutickými účinky (Wasser, 2002; Wasser, 2010).  Proto jsou zvažovány jako perspektivní zdroje nových biotechnologických produktů využitelných v mnoha oborech lidské činnosti (Badalyan, 2014).

     Efektivní studium  bioaktivních látek z takových zdrojů, jako jsou houby, se rozvíjelo  ruku v ruce s rozvojem separačních metod a moderní bioanalýzy, ale naprostá většina hub nebyla dosud z tohoto pohledu vůbec studována. Každá houba, která se stane předmětem zájmu takového studia, je pro bioorganické chemiky velmi zajímavá. Takovou houbou je i hnojník třpytivý, o jehož bioaktivních látkách toho dosud víme jen velmi málo.



      Hnojník třpytivý (Coprinellus micaceus,  původně Coprinus micaceus) je po celém světě rozšířená houba z čeledi křehutkovitých (Psathyrellaceae). Roste hojně kolem pařezů a kmenů nebo na nich a také na kořenech nejrůznějších listnáčů v lesích, parcích a zahradách. Má 10–40 mm široký a 10–25 mm vysoký klobouk zvoncovitého tvaru, až široce vyklenutý.  Klobouk má světle hnědou, uprostřed tmavší barvu a v mládí je pokrytý zrnitým velem, měnícím se ve třpytivá, okrově hnědavá zrnka. Lupeny jsou úzké, bílé, pak šedofialové až černé, na ostří bílé. Třeň bílé až krémové barvy je válcovitý, v mládí ojíněný, později lysý.
     Hnojník třpytivý obsahuje  koprin (Matthies a Laatsch, 1992), podobně jako hnojník inkoustový (Coprinellus atramentarius) (Michelot, 1992),  proto jídla z něj připravená nelze kombinovat s alkoholem. Jeden z metabolitů koprinu, 1-aminocyklopropanol, je účinným inhibitorem  jednoho z enzymů, které se podílejí na biotransformaci ethylakoholu (Boa, 2004). Výsledkem je hromadění acetaldehydu v těle, což se projevuje bolestmi hlavy, bušením srdce a zrychlením tepu, zčervenáním v obličeji a pocitem horka, nevolností, zvracením, poruchami vidění, úzkostí, popřípadě bezvědomím (Michelot, 1992). 
     Z dalších látek nalezených v hnojníku třpytivém to je z vysokomolekulárních látek specifický, ve vodě rozpustný fukogalaktan (CMP3) s molekulovou hmotností 1.03 × 104 Da (Fan et al., 2006), který vykazuje hypoglykemickou aktivitu (Li et al., 2013), a několik enzymů, zejména lakázu (Lu a Ding, 2010), fenolické látky s antioxidačními účinky jako např. comatin (Ding et al., 2010; Li et al., 2010), sterol micaceol nebo (Z,Z)-4-oxo-2,5-heptadien-dikarboxylovou kyselinu (Zahid et al., 2006). Micaceol vykazuje antibakterální aktivitu a kyselina 4-oxo-2,5-heptadien-dikarboxylová je inhibitorem glutathion-S-transferázy.
Literatura
Badalyan SM. (2014, November). Potential of mushroom bioactive molecules to develop healthcare biotech products. In Proceedings of the 8th International Conference on mushroom biology and mushroom products (ICMBMP8) 2014; 373-378.
Boa ER. Wild Edible Fungi: A Global Overview of Their Use and Importance to People. FAO, Roma 2004.
Child GP. The inability of Coprini to sensitize man to ethyl alcohol. Mycologia. 1952; 44(2): 200-202.
Ding Z, Lu Y, Lu Z, Lv F, Wang Y, Bie X, Zhang K. Hypoglycaemic effect of comatin, an antidiabetic substance separated from Coprinus comatus broth, on alloxan-induced-diabetic rats. Food Chem. 2010; 121(1): 39-43.
Fan J, Zhang J, Tang Q, Liu Y, Zhang A, Pan Y. Structural elucidation of a neutral fucogalactan from the mycelium of Coprinus comatus. Carbohydr Res. 2006; 341(9): 1130-1134.
Li B, Dobruchowska  JM, Gerwig GJ, Dijkhuizen L, Kamerling JP. Structural investigation of water-soluble polysaccharides extracted from the fruit bodies of Coprinus comatus. Carbohydr Polym. 2013; 91(1): 314-321.
Li B, Lu F, Suo X, Nan H, Li B. Antioxidant properties of cap and stipe from Coprinus comatus. Molecules. 2010;15(3): 1473-1486. 
Lu X, Ding S. Effect of Cu2+, Mn2+ and aromatic compounds on the production of laccase isoforms by Coprinus comatus. Mycoscience. 2010; 51(1): 68-74.
Matthies  L, Laatsch H. Ungewöhnliche Pilzvergiftungen: Coprin, ein Hemmstoff des Alkohol-Abbaus. Pharm Unserer Zeit. 1992; 21(1): 14-20.
Michelot D. Poisoning by Coprinus atramentarius. Nat Toxins. 1992; 1(2): 73-80.
Tsai SY, Tsai HL, Mau JL. Antioxidant properties of Coprinus comatus. J Food Biochem. 2009; 33(3): 368-389. 
Wasser SP.  Medicinal mushrooms, as a source of antitumor and immunomodulating polysaccharides. Appl Microbiol Biotechnol. 2002; 60: 256-274.
Wasser SP. Medicinal mushroom science: history, current status, future trends, and unsolved problems. Int J Med Mushr. 2010; 2: 1-16.
Zahid S, Udenigwe CC, Ata A, Eze MO, Segstro EP, Holloway P. New bioactive natural products from Coprinus micaceus. Nat Prod Res. 2006; 20(14): 1283-1289.
 
 
  Přihlásit se
Přezdívka

Heslo

Ještě nemáte svůj účet? Můžete si jej vytvořit zde. Jako registrovaný uživatel získáte řadu výhod. Budete moct upravit vzhled tohoto webu, nastavit zobrazení komentářů, posílat komentáře, posílat zprávy ostatním uživatelům a řadu dalších.

  Související odkazy
· Více o tématu prof Patočka
· Další články od autora Prof. Patocka


Nejčtenější článek na téma prof Patočka:
Kyselina fytová a naše zdraví


  Hodnocení článku
Průměrné hodnocení: 5
Účastníků: 8

Výborný

Zvolte počet hvězdiček:

Výborný
Velmi dobré
Dobré
Povedený
Špatné


  Možnosti

 Vytisknout článek Vytisknout článek

 Poslat článek Poslat článek

Související témata

prof Patočka





Odebírat naše zprávy můžete pomocí souboru backend.php nebo ultramode.txt.
Powered by Copyright © UNITED-NUKE, modified by Prof. Patočka. Všechna práva vyhrazena.
Čas potřebný ke zpracování stránky: 0.07 sekund

Hosting: SpeedWeb.cz

Administrace