Bioaktivní látky vyšších hub: Trsnatec lupenitý.
Datum: Neděle, 24.09. 2017 - 09:48:51
Téma: prof Patočka


Bioaktivní látky vyšších hub: Trsnatec lupenitý.

Jiří Patočka

    Trsnatec lupenitý, Grifola frondosa (Fr) S.F. Gray je chorošovitá houba z čeledi vějířovcovitých (Meripilaceae), která obyčejně vyrůstá na bázi dubů, lze jej však nalézt i na dalších listnáčích a na pařezech odumřelých stromů. Roste koncem léta a na podzim a je poměrně vzácný. Plodnice vytváří mohutné trsy, které jsou tvořeny silným bělavým či světle šedým třeněm a velkým množstvím srostlých klobouků. Klobouky jsou na okrajích vrásčité a mají průměr zhruba 3–7 cm. Plodnice dosahuje šířky až 100 cm a váhy i několika desítek kilogramů. Trsnatec lupenitý lze pěstovat i v umělých kulturách (Suárez Arango a Nieto, 2013).



    Trsnatec lupenitý je jedlá a chutná houba s všestranným využitím v kuchyni. Pro kuchyňské zpracování jsou vhodné hlavně mladé plodnice. Je to ale také houba medicinální a zejména v asijských zemích je považována za prostředek vhodný k prevenci řady nemocí (Jones, 1998; Sullivan et al., 2006). Velmi populární je zejména v Japonsku, kde je známa pod jménem maitake (Mizuno a Zhuang, 1995; Mayell, 2001). V západní medicíně není farmakologický potenciál hub zatím využíván (Lindequist et al., 2005).
     Moderními farmakologickými metodami bylo prokázáno, že houba samotná a z ní připravené preparáty (zejména extrakty), vykazuje antioxidační (Yeh et al., 2011: Liu et al., 2017), protizánětlivé (Chien et al., 2016), antimikrobiální (Zhang et al., 2017a), protivirové (Zhao et al., 2016), imunomodulační (Ma et al., 2015; Mao et al., 2015), protinádorové (Sari  et al., 2016; Vetchinkina et al., 2016) nebo hypoglykemické (Xiao et al., 2015) či hypotensivní (Choi et al., 2001) účinky.
     Bioaktivní látky trsnatce lupenitého jsou dosud prozkoumány jen nedostatečně. Pozornost je věnována zejména jeho polysacharidům (Kodama et al., 2004; He et al., 2017; Meng et al., 2017; Zhang et al., 2017b), které jsou nositeli jeho imunomodulačních a protinádorových účinků (Masuda et al., 2015, 2017).
     Mezi antimikrobiálně účinnými látkami trsnatce lupenitého byly nalezeny látky fenolového charakteru jako je grifolin nebo se strukturou furanu, např. (S)-methyl 2-(2-hydroxy-3,4-dimethyl-5-oxo-2,5-dihydrofuran-2-yl) acetát, nazvaný grifolaon A (He et al., 2016).
Literatura
He X, Du X, Zang X, Dong L, Gu Z, Cao L, Chen D, Keyhani NO, Yao L, Qiu J, Guan X. Extraction, identification and antimicrobial activity of a new furanone, grifolaone A, from Grifola frondosa. Nat Prod Res. 2016 30(8): 941-947.
He X, Wang X, Fang J, Chang Y, Ning N, Guo H, Huang L, Huang X, Zhao Z. Polysaccharides in Grifola frondosa mushroom and their health promoting properties: A review. Int J Biol Macromol. 2017; 101: 910-921.
Chien RC, Lin LM, Chang YH, Lin YC, Wu PH, Asatiani MD, Wasser SG, Krakhmalnyi M, Agbarya A, Wasser SP, Mau JL. Anti-Inflammation Properties of Fruiting Bodies  and Submerged Cultured Mycelia of Culinary-Medicinal Higher Basidiomycetes Mushrooms. Int J Med Mushrooms. 2016; 18(11): 999-1009.
Choi HS, Cho HY, Yang HC, Ra KS, Suh HJ. (2001). Angiotensin I-converting enzyme inhibitor from Grifola frondosa. Food Research International, 2001; 34(2): 177-182.
Jones K. Maitake: a potent medicinal food. Alternative and Complementary Therapies, 1998; 4(6): 420-429.
Kodama N, Murata Y, Nanba H. (2004). Administration of a polysaccharide from Grifola frondosa stimulates immune function of normal mice. J Med Food, 2004; 7(2): 141-145.
Lindequist U, Niedermeyer TH, Jülich WD. The pharmacological potential of mushrooms. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, 2005; 2(3): 285-299.
Liu Q, Cao X, Zhuang X, Han W, Guo W, Xiong J, Zhang X. Rice bran polysaccharides and oligosaccharides modified by Grifola frondosa fermentation: Antioxidant activities and effects on the production of NO. Food Chem. 2017; 223: 49-53.
Mao GH, Ren Y, Feng WW, Li Q, Wu HY, Jin D, Zhao T, Xu CQ, Yang LQ, Wu XY. Antitumor and immunomodulatory activity of a water-soluble polysaccharide from Grifola frondosa. Carbohydr Polym. 2015; 134: 406-412.
Masuda Y, Nakayama Y, Tanaka A, Naito K, Konishi M. Antitumor activity of orally administered maitake α-glucan by stimulating antitumor immune response in  murine tumor. PLoS One. 2017; 12(3): e0173621.
Masuda Y, Nawa D, Nakayama Y, Konishi M, Nanba H. Soluble β-glucan from Grifola frondosa induces tumor regression in synergy with TLR9 agonist via dendritic cell-mediated immunity. J Leukoc Biol. 2015; 98(6): 1015-1025.
Ma XL, Meng M, Han LR, Li Z, Cao XH, Wang CL. Immunomodulatory activity of macromolecular polysaccharide isolated from Grifola frondosa. Chin J Nat Med. 2015; 13(12): 906-914.
Mayell M. Maitake extracts and their therapeutic potential-a review. Alternative Medicine Review, 2001; 6(1): 48-60.
Meng M, Cheng D, Han L, Chen Y, Wang C. Isolation, purification, structural analysis and immunostimulatory activity of water-soluble polysaccharides from Grifola Frondosa fruiting body. Carbohydr Polym. 2017; 157: 1134-1143.
Mizuno T, Zhuang C. Maitake, Grifola frondosa: pharmacological effects. Food Reviews International, 1995; 11(1): 135-149.
Sari M, Hambitzer R, Lelley JI, Toepler K, Teusch N, Nickisch-Hartfiel A. Characterization of Cross-Flow Ultrafiltration Fractions from Maitake Medicinal Mushroom, Grifoia frondosa (Agaricomycetes), Reveals Distinct Cytotoxicity in Tumor Cells. Int J Med Mushrooms. 2016; 18(8): 671-680.
Suárez Arango C, Nieto IJ. [Biotechnological cultivation of edible macrofungi: an alternative for obtaining nutraceutics]. Rev Iberoam Micol. 2013; 30(1): 1-8.
Sullivan R, Smith JE, Rowan NJ. Medicinal mushrooms and cancer therapy: translating a traditional practice into Western medicine. Perspect Biol Med. 2006; 49(2): 159-170.
Vetchinkina E, Shirokov A, Bucharskaya A, Navolokin N, Prilepskii A, Burov A,  Maslyakova G, Nikitina VE. Antitumor Activity of Extracts from Medicinal Basidiomycetes Mushrooms. Int J Med Mushrooms. 2016; 18(11): 955-964.
Xiao C, Wu Q, Xie Y, Zhang J, Tan J. Hypoglycemic effects of Grifola frondosa (Maitake) polysaccharides F2 and F3 through improvement of insulin resistance in diabetic rats. Food Funct. 2015; 6(11): 3567-3575.
Yeh JY, Hsieh LH, Wu KT, Tsai CF. Antioxidant properties and antioxidant compounds of various extracts from the edible basidiomycete Grifola frondosa (Maitake). Molecules, 2011; 16(4): 3197-3211.
Zhang C, Gao Z, Hu C, Zhang J, Sun X, Rong C, Jia L. Antioxidant, antibacterial and anti-aging activities of intracellular zinc polysaccharides from Grifola frondosa SH-05. Int J Biol Macromol. 2017a; 95: 778-787.
Zhang Y, Sun D, Meng Q, Guo W, Chen Q, Zhang Y. Grifola frondosa polysaccharides induce breast cancer cell apoptosis via the mitochondrial-dependent apoptotic pathway. Int J Mol Med. 2017b; 40(4): 1089-1095.
Zhao C, Gao L, Wang C, Liu B, Jin Y, Xing Z. Structural characterization and antiviral activity of a novel heteropolysaccharide isolated from Grifola frondosa against enterovirus 71. Carbohydr Polym. 2016; 144: 382-389.






Tento článek najdete na webu Toxicology - Prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc
http://toxicology.cz

Tento článek najdete na adrese:
http://toxicology.cz/modules.php?name=News&file=article&sid=1006